Моторно масло Repsol или как се произвежда възобновяем водород от биометан

Всички знаем колко е важно да пазим природата и как всеки, който може залага на чистите горива. Моторните масла Repsol, предлагани от Motornomaslo.bg, са продукт на иновации и дългогодишна иновативна политика на компанията, която не се страхува да бъде иноватор в редица продукти. Нека да видим кое е последното им откритие и с какво значение е за автомобилното производство.

Обявявайки постижението си на 4 октомври, Repsol каза, че произведените десет тона водород, направен от 500 MWh биометан, са били използвани за производство на нисковъглеродни горива. Част от усилията на Repsol да използват най-съвременни технологии за превръщане на отпадъците в продукти с висока стойност, се смята, че усилията са предотвратили приблизително 90 тона CO2 в атмосферата. Освен този проект, Repsol вече внедрява множество проекти по цялата верига на стойността на възобновяемия водород, като разработването на 2,5 MW и 10 MW електролизер.

Repsol инвестира 2,96 милиарда долара във възобновяем водород

Испанската петролна и газова компания Repsol заяви, че ще инвестира 2,549 милиарда евро (2,958 милиарда долара) в цялата верига на стойността на водорода до 2030 г. Възобновяемият водород е един от стратегическите стълбове на Repsol за постигане на нулеви емисии до 2050 г. Така компанията представи своята стратегия за водород до 2030 г. Изключително иновативен подход изпълнен с мисъл към природата и нейното опазване.

Целта на компанията е да стане пазарен лидер на Иберийския полуостров. Освен това иска да се позиционира като релевантен производител и в Европа. Ако досега не сте използвали техни качествени моторни масла Repsol в Motornomaslo.bg ще откриете продуктите им.

До 2030 г. компанията допълнително планира да има еквивалентна инсталирана мощност от 1,9 гигавата. Repsol заявяват, че ще използват различни технологии, за да постигнат целите си за производство на възобновяем водород. Те включват електролиза, производство на биогаз и фотоелектрокатализа. Последната е собствена технология, която се развива от 2018 г. с Enagas като партньор.

Плановете ще стартират с демонстрационен завод през 2025 г. Ако успее това да се случи по план, ще даде на Испания водеща технологична позиция, смятат от Repsol. Новият директор компанията Томас Маланго твърди, че комбинацията от модерни биогорива, синтетични горива и възобновяем водород е най-конкурентната технологична възможност за преодоляване на предизвикателствата на декарбонизацията в сектори, където електрификацията в момента не е жизнеспособна. От друга страна, производството на течни горива с нисък въглероден отпечатък, особено синтетични горива, също е начин за съхраняване на енергия за последваща употреба.

Защо това има значение?

Пестенето на енергия е водеща тема както за света, така и за Европа. Независимо колко голямо е едно производство, то трябва да се стреми към колкото се може по-нисък въглероден отпечатък. За щастие, много от големите компании, точно както и Repsol, вече започват да се преориентират към новите тенденции и да се грижат за природата.

Моторното масло е продукт с трудно производство и като цяло с висок въглероден отпечатък, заради неговите свойства. Това е и причината плана за развитие на Repsol, да е толкова важен. Той поставя едно предизвикателство към сектора, което ако бъде успешно изпълнено ще повиши очакванията и към останалите компании на пазара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *